Pablo Heras-Casado dirigeert Anima Eterna

Nieuwsgierigheid: dat is wat de internationale topdirigent Pablo Heras-Casado en Anima Eterna Brugge bij elkaar bracht voor een bijzonder boeiende samenwerking op lange termijn. De symfonieën van Bruckner, voor beide partners nog onontgonnen terrein, zijn een gedroomde uitdaging. Kunnen we Bruckners grootse ‘kathedralen van klank’ afbreken, steen voor steen, om ze nadien weer op te bouwen met de klank van historische instrumenten? Kunnen we Bruckners muziek opnieuw doen ‘spreken’ in de muzikale taal die hij zelf sprak? 

‘Hoe verder we ons uit de comfortzone wagen, hoe beter. Laten we met dit project samen de oren openen. Het is een avontuur én een uitdaging: zeker en vast. Maar tegelijk kan het ook echt grensverleggend worden. Let’s do this!’ – Pablo Heras-Casado, tijdens de eerste ontmoeting met de muzikanten

De onderzoekers-muzikanten van Anima Eterna leverden nieuwe inzichten aan, gingen op zoek naar passend én bespeelbaar instrumentarium en onderzochten de speeltechnieken uit Bruckners tijd. Pablo Heras-Casado zet dit alles om in vurig artistiek experiment. Het resultaat is te horen tijdens een uitgebreide Europese tournee die komende zondag van start gaat en eindigt in september in het Concertgebouw Brugge.

‘Bruckner heeft een totaal nieuwe wereld gecreëerd, maar hij deed dat met oud materiaal. Hij vertrouwde erop dat de uitvoerders van zijn tijd die oude manier van spreken zouden herkennen en de juiste richting aan zijn lijnen zouden geven.’ – Pablo Heras-Casado

Hoe deze ‘nieuwe’ Bruckner precies zal klinken? In elk geval anders dan anders. Dankzij een set van vier prachtige, historische Wagnertuba’s, bijvoorbeeld: na een lange zoektocht gevonden bij de firma Alexander in Mainz. Of dankzij de historische ventieltrompet in F: een subtiel instrument dat zich ver houdt van het klassieke spierballengerol in Bruckners kopersectie. Dankzij een orkestopstelling die de houtblazers vooraan in de spotlight zet: zodat ook zij alle nuances uit Bruckners partituur kunnen laten klinken. Én dankzij het transparante ‘sprekende’ spel van de strijkers: de verdienste van orkestmeester Helena Druwé.

Pablo Heras-Casado dirigeert deze zomer de Zevende Symfonie van Anton Bruckner. Ontdek alle concerten hier.