Bruckner 7

Concerten

Toon alle details

Datum Tijd Locatie Land Project Tickets  
14-08-'22 Tax shelter première 11:00 Grafenegg Festival Oostenrijk Tickets
Programma
  • Anton Bruckner - Symphonie Nr. 7 in E Dur (1881-83)
15-08-'22 20:00 Elbphilharmonie Hamburg Duitsland Tickets
Programma
  • Johannes Brahms - Tragische Ouverture (1880)
  • Anton Bruckner - Symphonie Nr. 7 in E Dur (1881-83)
25-08-'22 20:00 Musikfest Bremen Duitsland Tickets
Programma
  • Anton Bruckner - Symphonie Nr. 7 in E Dur (1881-83)
15-09-'22 20:00 Besançon Frankrijk Tickets
Programma
  • Anton Bruckner - Symphonie Nr. 7 in E Dur (1881-83)
Programma

Johannes Brahms – Tragische Ouverture (1880), enkel voor Elbphilharmonie Hamburg

Anton Bruckner – Symphonie Nr. 7 in E Dur WAB. 107 (1881-83)

Bruckner 7

Dirigent Pablo Heras-Casado en Anima Eterna gaan samen een duizelingwekkende uitdaging aan. Bruckners symfonieën zijn zo indrukwekkend dat ze vandaag haast monumenten geworden zijn: ‘kathedralen van klank’. Die kathedralen willen Heras-Casado en Anima Eterna ontmantelen – steen voor steen – om ze daarna weer op te kunnen bouwen. Als nieuw. De rijke artistieke bagage van de Weense muzikanten uit Bruckners tijd biedt inspiratie. Wat hoorden ze? Wat kenden ze? Wat verwachtten ze? Anima Eterna gaat op zoek naar de instrumenten van toen, de snaren van toen, de orkestopstelling van toen. Naar fijnmazige boogstreken en helder klinkende akkoorden. En natuurlijk ook naar de historische klank van de fameuze Wagnertuben. 

Heras-Casado doopt de repetitieruimte vervolgens om tot een labo vol artistiek onderzoek: mét het orkest, door het orkest, gevoed vanuit het orkest. Een levend experiment, vol vraagtekens en met een open einde. Bruckners Zevende is het logische vertrekpunt voor deze wonderlijke reis, de symfonie waarmee Bruckner na jaren van kritiek en zelfs onverholen spot eindelijk het publiek wist te overtuigen. Een gedroomde introductie ook tot de wijdse klanklandschappen die Bruckners muziek zo typeren. In de woorden van Heras-Casado: “Bruckners muziek biedt een spirituele en ruimtelijke reis zonder voorgaande. Bij Bruckner luister je niet alleen naar zijn muziek, je lééft in die muziek”.

“Het orkest zelf wordt mijn laboratorium. Pas als we beginnen te spelen en we kunnen reageren op de kleuren die ontstaan, begint voor mij het échte onderzoek. Ik wéét wat ik wil en wat ik wil bereiken met deze wonderlijke kans om Bruckner op historische instrumenten te spelen. Maar tegelijk kunnen die plannen in mijn hoofd alleen maar vage plannen blijven, tot op het moment dat we werkelijk de klank samen beginnen vorm te geven.

Meer Bruckner concertdata voor het seizoen 2022-23 worden binnenkort hier bekendgemaakt. Stay tuned!

Dit project kwam tot stand met de hulp van

  • Logo FTS