Ears Wide Open

Podcast Series

Open oren, dat is zowat de basishouding van élke muzikant bij Anima Eterna. Zonder open oren, geen verbeelding. Zonder open oren, geen experiment. Stephen Sazio praat met de muzikanten van Anima Eterna en luistert naar wat hun oren hen leerden. Hoe klinkt het wanneer we ons laten inspireren door de historische bron? Hoe klinken al die speelwijzen uit het verleden, de oude instrumenten die soms via avontuurlijke zoektochten werden opgespoord, de aanwijzingen van componisten die in archieven werden teruggevonden? Hoe voelt het om gebaande paden te verlaten, los te laten wat men denkt te weten? Elk nieuw project is voor de muzikanten van Anima Eterna een experiment met een open einde.

Niemand weet op voorhand hoe het zal klinken: precies die nieuwsgierigheid verbindt hen. In deze podcast openen de muzikanten met plezier uw oren en ontsluiten tegelijkertijd 35 jaar van ontdekkingen.

Aflevering 7: (her)ontdek Bruckner 1/2: Werk en leven van de componist (Engelstalig)

Wie was Anton Bruckner en waarom zijn zijn persoonlijkheid en werk zo fascinerend? Aan het begin van Anima Eterna’s Bruckner-jaar is een kleine herziening op zijn plaats!

Aflevering 6: Re-enacting Schumann 3/3: Het perspective van de uitvoerder (Engelstalig)

Ongewone training, vreemde repetities, ongewone stijl, onbekende schoonheid: vandaag verkennen we de gevoelens en gedachten van Anima Eterna’s muzikanten over dit zeldzame project!

Aflevering 5: Re-enacting Schumann 2/3: Een authentieke romantische uitvoering (Engelstalig)

Een historisch geïnformeerde ontmoeting met opnamen uit het begin van de 20ste eeuw door Midori Seiler & Kai Köpp (co-artistieke leiding), Laura Granero (fortepiano) & Hilary Metzger (cello).

Aflevering 4: Re-enacting Schumann 1/3: ontmoeting met opnames uit het begin van de 20e eeuw (Engelstalig)

Een historisch geïnformeerde ontmoeting met opnamen uit het begin van de 20ste eeuw door Midori Seiler & Kai Köpp (co-artistieke leiding), Laura Granero (fortepiano) & Hilary Metzger (cello).

Aflevering 3: Een piano kiezen voor Liszt met Joseph Moog (Engelstalig)

Pianist Joseph Moog omarmt samen met Anima Eterna het Tweede Pianoconcerto van Franz Liszt. Welke geheimen kon de historische Bechstein piano (1890) prijsgeven? 

Aflevering 2: Hoe Liszt spelen op historische instrumenten (Engelstalig)

Drie muzikanten van Anima Eterna onthullen het denkproces achter de keuze van een historisch instrument. De speeltechnieken die deze instrumenten vereisen zijn minstens even belangrijk.

Aflevering 1: Retoriek in de muziek met Jos van Immerseel (Engelstalig)

Wat heeft retoriek te maken met muziek? In een gesprek met Jos van Immerseel boordevol muziekvoorbeelden worden evenveel vragen gesteld als beantwoord.

Luister ook op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Deezer.