Gastdirigent

Pablo Heras-Casado

Sinds het seizoen 2020-2021 werkt Anima Eterna samen met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen. Pablo Heras-Casado droomt er al jaren van om Bruckners symfonieën uit te voeren met historische instrumenten. In Anima Eterna vond hij de ideale partner om die droom te doen uitkomen. Bruckners muziek vormt de rode draad doorheen zijn gastdirigentschap. 

“De combinatie van erg grondige historische research met fris en open spel en het feit dat een historisch orkest zulk een breed repertoire heeft, tot in de twintigste eeuw toe: dat is gewoon enorm aantrekkelijk voor een dirigent.” – Pablo Heras-Casado

De internationale topdirigent kiest samen met Anima Eterna voor een samenwerking op lange termijn met een duidelijke artistieke invulling. De geschiedenis van Anima Eterna en de verwezenlijkingen van Jos van Immerseel vloeien op een natuurlijke manier verder in dit nieuwe project. Historische uitvoeringspraktijk is voor Heras-Casado een evidentie sinds de prille start van zijn carrière in zijn tienerjaren, een middel om de meest radicale kwaliteiten van een werk naar boven te halen. Hoe zijn Bruckner zal klinken? Moeilijk te voorspellen. Het orkest wordt Heras Casado’s laboratorium: pas door met de muzikanten in interactie te treden kan er werkelijk iets nieuws ontstaan. 

“Je moet ruimte durven geven aan onzekerheid. Je kunnen laten verrassen is een enorm belangrijk element van creativiteit. Ik denk dat onze Bruckner allicht transparanter zal klinken dan je gewoon bent. Met een zekere lichtheid in klank, maar niet in de boodschap.” – Pablo Heras-Casado

De uitvoering van Bruckners symfonieën wordt ongetwijfeld een hoogtepunt in de samenwerking met Heras-Casado. Meer info over Bruckner en de concertdata vind je binnenkort hier.