Anima Eterna kiest voor diversiteit aan artistieke stemmen

Anima Eterna Brugge, het orkest dat zich al 33 jaar verdiept in historische uitvoeringspraktijk, opent de deuren voor jongere dirigenten. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor Giovanni Antonini. Deze muzikant-pur-sang leidt de komende seizoenen telkens een project als eerste gastdirigent, én hij krijgt een cruciale rol als muziek adviseur.

Naast Giovanni Antonini bouwen de Vlaamse Bart Van Reyn, violiste Midori Seiler, en internationaal topdirigent Pablo Heras-Casado vanaf volgend seizoen ook hun eigen traject uit met dit gerenommeerde orkest. De orkestmuzikanten zetten de ambitieuze zoektocht naar de bron van de klank voort door hun onderzoek naar passend instrumentarium en speeltechnieken. Samen met de diverse keuze van dirigenten dragen ze de missie van Anima Eterna: het collectief geheugen verrijken en de oneindige verbeeldingskracht van publiek en muzikant stimuleren. We noemen deze missie ‘Het orkest aan de bron‘.

“Anima Eterna Brugge wil zich volledig focussen op unieke artistieke samenwerkingen tussen het orkest en een pool van nieuwe dirigenten. Daarmee zetten we in op een bredere zichtbaarheid in zowel thuisstad Brugge als het Vlaamse en internationale kunstenlandschap.” – Ann Truyens, algemeen directeur.

Terwijl Anima Eterna de indrukwekkende weg die Jos van Immerseel bouwde verder zal uittekenen, zet van Immerseel zijn kamermuziek, solowerk en andere muzikale activiteiten voort. De oprichter en dirigent zal in de toekomst nog als gastdirigent bij het orkest terugkeren en daarbij inzetten op overdracht van kennis. 

Voor de muzikanten was het eerste project onder leiding van Antonini alvast een schot in de roos. De première van het concert opgenomen in Concertgebouw Brugge, de thuishaven van het orkest, is vanaf 2 april gratis te bekijken op Podium 19 en VRT NU.