Oprichter & dirigent

Jos van Immerseel

Klavierspeler, dirigent, onderzoeker, collectionneur, professor: het werk van Jos van Immerseel is zijn leven en dat leven is muziek.  Zijn voornaamste leraren waren Flor Peeters, orgel en kompositie, Eugeen Traey, piano, Jef Alpaerts, kamermuziek, Lucie Frateur, zang, Kenneth Gilbert, clavecimbel, en Daniël Sternefeld, orkestdirectie. Autodidactische studies organologie, retoriek, Pianoforte en Clavichord.

In 1987 stichtte hij Anima Eterna Brugge, een symfonisch orkest dat steeds gebruik tracht te maken van de instrumenten die de componisten gekend en geïnspireerd hebben. Anima is in residentie in het Concertgebouw Brugge sinds 2003 waar het naast concerten, educatieve activiteiten i.s.m. het Concertgebouw ook haar CD’s opneemt.

Van Immerseel doceerde jaren aan de Conservatoria van Antwerpen, Amsterdam en Parijs, en werd als gastdocent uitgenodigd door de Scola Cantorum Basiliensis (Basel), de Indiana University (Bloomington) en het Kunitachi-College (Tokyo).

Hij was gastdirigent bij vele orkesten, waaronder het Budapest Festival Orchestra, de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie, het orkest van het Mozarteum….

Hij bouwde een unieke verzameling historische klavieren uit die hem soms vergezellen op zijn concerten en vaak ingezet worden bij CD-opnames.

Zijn werk is te beluisteren op meer dan 120 CD-s opgenomen voor Sony, Deutsche Grammaphone, Channel Classics en sinds een aantal jaren voor Alpha, één van de toonaangevende labels van Outhere Music.

In 2010 ontving hij de Carrière-prijs van de stad Bremen, in 2018 volgde de Klara-Carrière-Prijs. In 2019 werd hem door Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz een ereteken overhandigd omwille van een leven vol verdienste voor de Vlaamse klassieke muziek.

Momenteel werkt van Immerseel samen met het bestuur, team en musici van Anima Eterna Brugge aan de uitbouw van een sterk toekomstverhaal voor deze internationaal georiënteerde organisatie.