Anima Eterna Brugge

Het Orkest

Anima Eterna Brugge, dat in 1987 door Jos van Immerseel werd opgericht, is een internationaal projectorkest met uitvalsbasis in Brugge. De bezetting varieert van 7 tot 80 musici en is afhankelijk van het programma dat reikt van Monteverdi tot Gershwin.

Sinds het seizoen 2020-2021 werkt Anima Eterna samen met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen. De komende jaren is er een belangrijke rol weggelegd voor Giovanni Antonini. Deze muzikant pur sang leidt de komende seizoenen telkens een project als eerste gastdirigent, én hij krijgt een cruciale rol als muziek adviseur. Later nemen ook de Vlaamse Bart Van Reyn, internationaal topdirigent Pablo Heras-Casado en violiste Midori Seiler plaats voor het orkest. 

Elk nieuw project wordt voorafgegaan door gedegen onderzoek: welke instrumenten hebben de componist geïnspireerd, wat waren de bijhorende speeltechnieken en wat waren de relevante uitgaves. Allemaal elementen die de klank en het karakter van de uitvoering beïnvloeden.

Anima is een collectief van gepassioneerde internationale musici die bekendstaan als specialisten binnen hun vakgebied en samen al meer dan 30 jaar onverminderd op zoek gaan naar de ziel van kleine en grote klassieke meesterwerken.

Naast de residentie in het Concertgebouw Brugge is Anima “Ensemble Associé” aan l’Opéra de Dijon. Het orkest heeft ondertussen een 50-tal Cd’s opgenomen die wereldwijd gedistribueerd worden door Outhere Music. Via Spotify kent Anima gemiddeld 90 000 luisteraars per maand.