Schubertiade

10 Jaar Konzerthaus Blaibach

Concerts

Date Temps Lieu Pays Projet Billets  
18-06-'24 avant premiereTax shelter premiereCancelled c c c c Billets
Programme
Soliste
18-06-'24 avant premiereTax shelter premiereCancelled c c c c Billets
Programme
Soliste
Programme

Chansons et musique de chambre de Franz Schubert (1798 – 1828) écrits dans le décor des salons qu’il animait lui-même: « les Schubertiades ».

Sonate in g D408 (1816), Fantasie in f D940 (1828), Kennst du das Land D321 (1815), Der Zwerg D771 (1822), L’incanto degli occhi, Il traditore deluso, Il modo di prender moglie D902 (1827), Adagio Notturno in Es D897 (1827) en Der Hirt auf den Felsen D965 (1828).

Joué sur des instruments viennois historiques. Hammerflügel: Christopher Clarke, 1997-2000, Donzy-le-National en Fascimile Conrad Graf, Wien 1826, Coll. « Orfanto » vzw Antwerpen, Leihgabe.

Musiciens

Jos Van Immerseel Hammerflügel, Ayako Ito Hammerflügel, Frans Bauer bariton, Mariane Beate Kielland mezzo, Lisa Shklyaver clarinet, Agnieszka Rychlik violon & Inka Döring violoncello.

Schubertiade

Tien jaar geleden werden in het Beierse plaatsje Blaibach (2000 inwoners!) zowel een concertzaal als een muziekfestival boven de doopvont gehouden. Sindsdien is Anima Eterna Brugge nauw betrokken bij elke festivaleditie, dankzij de jarenlange artistieke samenwerking tussen Jos van Immerseel en bariton Thomas Bauer, de initiatiefnemer van het evenement. Het ligt dan ook voor de hand dat van Immerseel en Anima Eterna voor de 10de verjaardag van dit verrassende en onverwachte avontuur opnieuw naar Beieren trekken. De muzikale vriendschap tussen Bauer en van Immerseel werd immers in het teken van Franz Schubert bezegeld met een gedenkwaardige Winterreise. Het ligt niet minder voor de hand om deze festiviteiten in het teken te plaatsen van deze bij uitstek Weense componist en van zijn Schubertiades, die avonden waarop hij met vrienden en musici ongegeneerd heuriger (Weense wijn) en poëzie combineerde met populaire en serieuze muziek. Snelle improvisaties wisselden er af met ware meesterwerken, en studentikoze moppen met nostalgische herinneringen. Veel van Schuberts mooiste composities vonden hun oorsprong in de anonimiteit van die vriendengroepen. Dit concert nodigt u uit voor zo’n muzikale avond, waarbij genre en bezetting veranderen naargelang de inspiratie en de zin van de artiesten en de luisteraars: nu eens een Lied, dan weer een stukje kamermuziek… Het wordt één groot feest van de muziek en van de vriendschap, in het teken van een klankwereld die “de warmte van de liefde in ons hart aansteekt en ons meeneemt naar een betere wereld” (An die Musik).

Photos du Schubertiade à 2014

Fotoverslag van de cd-opname Schubertiade uit 2014.

Ecoutez Schubertiade

Met de steun van de Belgische tax shelter maatregel via Flanders Tax Shelter.

Terug naar projecten