Oprichter & dirigent

Jos van Immerseel

Het verhaal van Anima Eterna kan oneindig verdergaan,” besloot oprichter en dirigent Jos van Immerseel reeds jaren geleden. Vanaf het seizoen 2020-2021 maakt van Immerseel dan ook plaats voor jongere collega’s bij het projectorkest. “Wanneer ik in de toekomst nog bij Anima Eterna zal vertoeven zal het als gast zijn. Ik zet mijn kamermuziek, mijn solowerk en andere muzikale activiteiten uiteraard verder. En ik zal actief aan kennisoverdracht doen onder vele vormen.”

Toen ik mijn eerste muzikale stappen zette – ik was acht jaar – speelde ik het liefst piano met mijn vader, een amateur-violist, en vierhandig met mijn broer. Muziek was voor mij communicatie, als een gesprek. Het liet mij niet meer los. Ik begon ensembles te organiseren, koren te leiden en orkesten te dirigeren. Inmiddels had het orgel mij geleerd in klankkleuren te denken en fascinatie te krijgen voor de zovele klankstijlen uit zovele periodes.

Het exploreren van historische instrumenten leidde ook tot zoeken naar gelijkgestemde zielen. Uiteindelijk ontstond het “Ensemble dell’ Anima Eterna”. Vanaf 1989 werd dat “Anima Eterna” en later werd “Brugge” toegevoegd. Met gedreven collega’s ontgonnen we de muziek van Monteverdi tot Gershwin, steeds met de instrumenten waarvoor ze geschreven waren. 

Ik wens Anima Eterna een eeuwige bloeiperiode toe. 

Want zonder muziek en cultuur wordt het stil, héél stil…

Jos van Immerseel, maart 2021.