Anima Eterna Brugge met Bart Van Reyn Brahms & Schumann

Concerten

29/04/2022 – CC Hasselt – PREMIÈRE

30/04/2022 – Concertgebouw Brugge

Programma

Johannes Brahms – Konzert Nr.1 in d moll für Klavier und Orchester (1854-1858)

Robert Schumann – Symphonie Nr.4 (rev. 1851)

Robert Schumann – Frauenliebe und -leben (1840)

Twee romantische kleppers

Twee vrienden, twee scharnierpunten. Terwijl de jonge Brahms het leven en het kunstenaarsschap ten volle omarmde, met Schumann als vurige supporter, werd Schumann steeds meer door waanzin overmand, met Brahms als bezorgde toeschouwer. Enkele weken na Schumanns zelfmoordpoging in 1853 schreef Brahms de eerste noten neer van wat zijn eerste pianoconcerto zou worden. Horen we in de woelige openingsmaten de echo van Schumanns moeilijkheden? Pianist Lucas Blondeel gaat de stormachtige en tegelijk zo fijnzinnige dialoog met het orkest aan. En dat op een originele pianoforte uit 1859 van de bouwer Julius Blüthner: een instrument dat het evenwicht tussen orkest en piano uiterst precies weet te treffen. Schumanns vierde symfonie, geschreven in 1841 maar herwerkt in 1851, getuigt dan weer van de zorgeloze, springerige energie die Schumann in betere tijden zo eigen was.

Dirigent Bart Van Reyn, één van de vier nieuwe artistieke stemmen van Anima Eterna, maakt met dit programma zijn debuut bij het orkest. Groot repertoire dat onder zijn vingers en dankzij de volgehouden research van Anima’s muzikanten weer helemaal nieuw mag worden.

“Bij Anima Eterna krijg ik de kans om de muziekgeschiedenis stap voor stap te verkennen vanuit het historische instrumentarium om uiteindelijk bij de twintigste eeuw uit te komen. Ik zie dat als een rustig traject, waarbij je de tijd kan nemen om die evolutie echt in je vingers te voelen.” – Bart Van Reyn

Later op de avond zorgen Lucas Blondeel en mezzo Marianne Beate Kielland, huisvriendin van het orkest, voor een intieme afterparty. Ze brengen Schumanns Frauenliebe und -leben, begeleid op een kopie van een Conrad Graf piano uit 1826. Niet toevallig precies hetzelfde instrument als Brahms in zijn studeerkamer had staan. Was het een geschenk van de Schumanns?

Fotoverslag
Op zoek naar instrumenten

Met de steun van de Belgische tax shelter maatregel via Flanders Tax Shelter.