Gastdirigent

Bart Van Reyn

Sinds het seizoen 2020-2021 werkt Anima Eterna samen met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen. Bart Van Reyn is één van hen. Hij groeide op met het werk van Jos van Immerseel en Anima Eterna in de oren. Als jonge dirigent liet hij zich maar wat graag inspireren door de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk. Anima Eterna dirigeren is voor Bart Van Reyn dan ook een droom die uitkomt:

“Ik ben al meer dan twintig jaar fan van Anima Eterna. Ik heb alle cd’s, ik heb als beginnende dirigent zoveel repetities meegevolgd. Ja die eerste keer zal heel bijzonder zijn.” – Bart Van Reyn

De Vlaamse dirigent start zijn samenwerking met het orkest met twee negentiende-eeuwse kleppers uitgevoerd op historische instrumenten: Johannes Brahms en Robert Schumann. Van Reyn kijkt ernaar uit om samen met de leden van het orkest het instrumentarium, de boogvoering en de articulaties onder de loep te leggen. Hij zoekt naar een eerlijke, geïnformeerde lezeing van de partituur maar zoekt tegelijk ook naar speelruimte in het hier en nu: 

“ Je bent als dirigent altijd de advocaat van de componist. Maar je moet wel een verhaal kunnen brengen en je hebt de vrijheid nodig om dat verhaal een bepaalde wending te geven die werkt op dat moment, in die zaal, voor dat publiek.” – Bart Van Reyn

Van Reyns versie van Brahms’ Pianoconcerto Nr.1 en Schumanns Vierde Symfonie weerklinkt op 29 en 30 april 2022. Meer info over dit project vind je binnenkort hier.