Minister van Cultuur Sven Gatz lauwert Jos van Immerseel
Vandaag heeft vice-ministerpresident en minister van Cultuur Sven Gatz in het Muziekinstrumentenmuseum een ereteken overhandigd aan klavierspeler, dirigent, onderzoeker, verzamelaar en professor Jos van Immerseel.
Jos van Immerseel werd door Gatz gelauwerd omwille van een leven vol verdienste voor de Vlaamse klassieke muziek. Hij stichtte in 1987 het symfonisch orkest Anima Eterna Brugge, dat sinds 2003 het Concertgebouw Brugge als thuisbasis heeft. Het voert er niet alleen concerten op maar verzorgt er ook educatieve activiteiten en neemt er haar CD’s op. Vandaag is Anima uitgegroeid tot een succesvolle internationaal georiënteerde organisatie.
In zijn geboortestad Antwerpen doceerde Van Immerseel aan het conservatorium en organiseerde hij in 1989, 1991 en 1993 het internationaal congres “Antwerpiano”. Hij gaf er tussen 1982 en 2003 tijdens de jaarlijkse masterclass cursus aan meer dan 250 internationale studenten op de historische instrumenten van het Museum Vleeshuis.
In het buitenland was Van Immerseel onder meer gastdirigent bij orkesten als het Budapest Festival Orchestra, de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie, het orkest van het Mozarteum etc. Hij bouwde een unieke verzameling historische klavieren uit die hem vergezellen op zijn concerten en ingezet worden bij CD-opnamen.
Het werk van Van Immerseel is te beluisteren op meer dan 120 CD-s opgenomen voor Sony, Deutsche Grammaphone, Channel Classics en sinds een aantal jaren voor Alpha, één van de toonaangevende labels van Outhere.
De Antwerpenaar won al verschillende prijzen en onderscheidingen, zoals de Carrière-prijs van de stad Bremen in 2010 en de Klara-Carrière-Prijs in 2018. Momenteel werkt van Immerseel samen met het bestuur, team en musici van Anima Eterna Brugge aan de uitbouw van een sterk toekomstverhaal voor het orkest.
Minister Gatz: “Van Immerseel staat vooral bekend als de stichter en bezieler van Anima Eterna Brugge, een symfonisch orkest dat zoveel mogelijk gebruik tracht te maken van de instrumenten die de componisten gekend en de geïnspireerd hebben. Hij doceerde ook jarenlang aan de conservatoria van Antwerpen, Amsterdam en Parijs en was nog gastdocent en gastdirigent in verschillende andere landen als Japan en de VS of Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Cultureel Vlaanderen mag fier zijn op een levend visitekaartje als Jos van Immerseel.”