Eerste gastdirigent & muziek adviseur

Giovanni Antonini

Sinds het seizoen 2020-2021 werkt Anima Eterna samen met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen. De komende jaren is er een belangrijke rol weggelegd voor Giovanni Antonini. Deze muzikant-pur-sang leidt de komende seizoenen telkens een project als eerste gastdirigent, én hij krijgt een cruciale rol als muziek adviseur.

“Ik kan hen iets brengen dat ze nog niet kennen en tegelijk kan ik erg veel leren van hen. Laat ons kijken welke avonturen dat oplevert.” – Giovanni Antonini in De Standaard, 31/03/21.

De muzikanten van Anima Eterna kijken alvast tevreden terug op de eerste samenwerking met Giovanni Antonini in februari 2021. Op het programma stond toen Italiaanse en Weense muziek. Het resultaat hiervan is te bekijken op Podium 19 en VRT NU.

Antonini stichtte in zijn thuisstad Milaan in 1985 het barokensemble Il Giardino Armonico. Als fluitist ontstond zijn passie voor periode-instrumenten en historische uitvoeringspraktijk. Een passie die hij nog steeds inzet als dirigent van Il Giardino Armonico. Vele prestigieuze solisten stonden al aan zijn zijde: Cecilia Bartoli, Isabelle Faust, Katia Labèque, Giuliano Carmignola en Kristian Bezuidenhout. Hij waagde zich ook al succesvol aan het operarepertoire en bracht reeds geprezen albums uit bij Decca, Sony Classical en Warner Classics. Met zijn Italiaans ensemble cureert hij momenteel het project Haydn2032 met als doel alle symfonieën van Haydn op te nemen tegen 2032.