Atelier Anima: Mozarts zonnige hoorn

Anima Eterna gunt je met deze kleine, maar fijne concertreeks een uitzonderlijke blik in de werkplaats van het orkest. Kamermuziek gesneden op de leest van Anima, gebracht door vaste waarden uit het orkest. Telkens als vooruitblik op grotere orkestprojecten. De historische instrumenten lijken net van de draaibanken te zijn gerold, de partituren voor het eerst in eeuwen ontstoft. De muzikanten vertellen je er graag alles over. De oren dichtbij de instrumenten, de verbeelding ver voorbij de horizon. Atelier Anima: Mozarts zonnige hoorn is de eerste editie van Atelier Anima in 2021. 

De zomereditie van Atelier Anima verenigt twee kleppers uit de klassieke kamermuziek met onbekend werk voor hoorn en strijkers. Mozart wist als geen ander hoe hij de natuurhoorn tot zijn recht kon doen komen. Zijn hoornkwintet klinkt dan ook als een elegante ode aan de romige klank van het instrument, warm ondersteund door een kwartet met niet één maar twee altviolen. Anima Eterna’s hoornist Ulrich Hüber dook in de archieven en diepte twee zelden gespeelde achttiende-eeuwse kwintetten op, waarin de hoorn opnieuw de zonnige boventoon voert. Mozarts strijkkwintet in g daarentegen ademt weergaloze weemoed. De gedachte aan de dood – in Mozarts eigen woorden “de beste en trouwste vriend van de mens” – loopt als een rode draad doorheen de eerste drie delen. Om in het laatste deel onverwachts te ontaarden in een uitbundige ode aan het leven. Proost!

Annemarie Peeters

Programma:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Quintett in Es für Horn, Violine, 2 Violen und Violoncello KV 407 (1782)

Wilhelm Gottlieb Hauff (1750 – 1816) – Quintett in Es Dur für Horn und Streichquartett

Michael Haydn (1737-1806) – Romanze in As Dur für Horn und Streichquartett MH8 806  (1795)

W.A. Mozart (1756-1791) – Quintett Nr. 4 in g moll für 2 Violinen, 2 Violen & Violoncello KV 516 (1787)

Muzikanten Anima Eterna Brugge:
Helena Druwé – viool
Joseph Tan – viool
Bernadette Verhagen – alviool
Esther van der Eijk – altviool
Tine Van Parys – cello
Ulrich Hübner – hoorn

Tickets:
Standaard: €12,-
Jonger dan 26: €5,-
Reserveren via events@animaeterna.be of telefonisch 050/950 929

Fotoverslag ‘Mozarts zonnige hoorn’

Met woord en muziek namen de muzikanten jullie mee naar het 18de-eeuwse Wenen van Mozart. Bedankt aan het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (Nederland) voor de bruikleen van de Rombouts viool van Helena Druwé én de Rombouts altviool van Esther van der Eijk.