Eerste gastdirigent & muziek adviseur

Giovanni Antonini

Sinds het seizoen 2020-2021 werkt Anima Eterna samen met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen. Een belangrijke rol is weggelegd voor Giovanni Antonini. Deze muzikant-pur-sang leidt als eerste gastdirigentde komende seizoenen telkens een project, én hij zal Anima Eterna bijstaan als muziek adviseur.

“Ik kan hen iets brengen dat ze nog niet kennen en tegelijk kan ik erg veel leren van hen. Laat ons kijken welke avonturen dat oplevert.” – Giovanni Antonini in De Standaard, 31/03/21.

De muzikanten van Anima Eterna kijken alvast tevreden terug op de eerste samenwerking met Giovanni Antonini in februari 2021. Antonini dirigeerde Anima Eterna toen in een programma stond Italiaanse en Weense muziek. Het resultaat is te bekijken op Podium 19 en VRT NU.

In februari 2022 viert Antonini samen met Anima Eterna en Vox Luminis de twintigste verjaardag van Concertgebouw Brugge. Anima Eterna mocht in 2001 als kersvers huisorkest het podium van deze spectaculaire concertzaal inwijden met Die Schöpfung van Haydn, onder leiding van Jos van Immerseel. Het werd het begin van een residentie vol topproducties. Nu, precies twintig jaar later, markeert Anima Eterna deze bijzondere verjaardag met dat andere grote oratorium van Haydn, Die Jahreszeiten. Meer info en concertdata vind je binnenkort hier

In de seizoenen daarna kiest Antonini in zijn projecten met Anima Eterna resoluut voor negentiende-eeuwse opera, muziek die zelden op historische instrumenten wordt uitgevoerd. Het belcanto-repertoire fascineert hem dan ook mateloos. Antonini gaat samen met Anima Eterna op zoek naar “het echte belcanto van Bellini”, een zoektocht naar kleuren en lijnen, naar verhalen en retoriek. 

“Mijn interesse gaat bijna altijd uit naar muziek die een theatrale kant heeft, muziek waarbij er haast vanzelf beelden op je netvlies verschijnen”. – Giovanni Antonini

Picture: Mario Leko
Wat ging vooraf?

Antonini stichtte in zijn thuisstad Milaan in 1985 het barokensemble Il Giardino Armonico. Als fluitist ontstond zijn passie voor periode-instrumenten en historische uitvoeringspraktijk. Een passie die hij nog steeds inzet als dirigent van Il Giardino Armonico. Vele prestigieuze solisten stonden al aan zijn zijde: Cecilia Bartoli, Isabelle Faust, Katia Labèque, Giuliano Carmignola en Kristian Bezuidenhout. Hij waagde zich ook al succesvol aan het operarepertoire en bracht reeds geprezen albums uit bij Decca, Sony Classical en Warner Classics. Met zijn Italiaans ensemble cureert hij momenteel het project Haydn2032 met als doel alle symfonieën van Haydn op te nemen tegen 2032.