Mozart intiem

Vanhal & Mozart - een vakman en een genie in het 18de eeuwse Wenen

Voor één uitzonderlijke avond maakt de indrukwekkende Spiegelzaal van Paleis op de Meir een reis door tijd en ruimte: we zijn niet langer in Antwerpen in juni 2024, maar wel in het Wenen oktober 1791, in het huis van een van de grootste componisten van die tijd: Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozart wordt omringd door zijn beste vrienden, waaronder de Boheemse componist Johann Baptist Vanhal. Een zeer dierbare vriend overigens, met wie hij, samen met Haydn en von Dittersdorf, regelmatig in kwartet speelden. Vanavond echter, voor deze « Mozartiade », zijn het de musici van Anima Eterna Brugge die voor ons spelen, en wel op zeer gelijkaardige instrumenten als toen in Wenen in 1791..

Op het concertmenu in de intimiteit van Mozart staat een van zijn vroege divertimenti. Het was 1772, de componist was 16 en druk in de weer met zijn eerste opera voor Milaan (Lucio Silla). Het is dus niet verwonderlijk dat werk van begin tot eind doordrongen is van lyriek en zijn viool meer dan eens de allures vertoont van een Italiaanse Diva! 

Mozarts vriend Vanhal zette er graag een eigen divertimento naast, vrolijk, lichtvoetig en speels, die avond toen in Wenen in 1791. De allergrootste sensatie van de avond echter was Mozarts pas voltooide, gloednieuwe en prachtige klarinetconcerto dat baadt in een hemels zacht, rustgevend licht.

Wie van deze verzamelde vrienden kon zich voorstellen dat hun dierbare en genereuze vriend Mozart hen nauwelijks enkele weken later zou verlaten…

Anima Eterna Brugge en Herita verwelkomen je graag in hun teletijdmachine in het verbluffende decor van het Paleis op de Meir op 7 juni. 

In samenwerking met Herita vzw.