Atelier Anima: Van Beethoven

Concerten

Datum Tijd Locatie Land Project Tickets  
11-12-'23 avant premiereTax shelter premiereCancelled c c c c Tickets
Programma
Solist

De zevende Symphonie is in 1816 bij “Steiner und Comp.” verschenen in Wenen. Dat gebeurde is verschillende versies, waaronder de originele symphonische versie en een versie “in Harmonie für 9 Stimmen”. Of de versie voor “Harmonie” integraal door Beethoven geschreven is, dan wel gedeeltelijk door een leerling, is niet bewezen. In de tijd van Mozart en Beethoven, werden vele orkestwerken voor “Harmonie” bewerkt. Prinsen en graven hadden vaak een eigen “Harmonie”, zoals Lobkowitz, Esterhazy, Razumovsky.., en er waren “componisten” die veel werken bewerkten voor “Harmonie”, zoals Josef Triebensee, Johann Went, Wenzel Sedlak.

De Harmonie-groepen bestonden meestal uit 2 Hobo’s, 2 Clarinetten, 2 fagotten, 2 (natuur)hoorns en contrafagot. Meestal werden de werken ook getransponeerd om alle tonen van de symphonische versie te kunnen spelen. Zo werd de zevende Symphonie van A Dur naar G Dur getransponeerd en enigszins ingekort, vanuit het besef dat de blazers nu heel de tijd te spelen hebben, terwijl ze in een symphonische versie regelmatig kunnen “uitblazen”. De adaptaties zijn bijzonder interessant en klinken gedeeltelijk als “nieuwe composities”. Mozart schrijft in 1782 aan zijn vader over een operabewerking: “sie glauben nicht wie schwer es ist so was auf die Harmonie zu setzen – dass es den Blasinstrumenten eigen ist, und doch dabei nichts von die Wirkung verloren geht.”

Jos van Immerseel

 

Wilt u geen van beide Anima Atelier concerten in Middelburg missen? Koop dan nu uw tickets samen voor €20 in plaats van €24!

Atelier Anima: Beethoven 09/10/2020 20u00

Atelier Anima: Mozart 24/10/2020 20u00

*Tax Shelter Try-out: Deze productie kwam tot stand met de financiële steun van de tax shelter podiumkunsten.