Een verhaal met gaten

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Was Mozarts hoornist een kaasmaker? 

W.A. Mozart schreef meerdere werken voor zijn goede vriend Joseph Leitgeb, een talentvolle hoornist. Er bestaat een mythe dat Leitgeb een kaasmaker was, maar dat is een misopvatting. Hij was een professioneel muzikant die bij de aartsbisschop van Salzburg zijn brood verdiende. Zijn schoonfamilie daarentegen had wel een kaaswinkel in Wenen. Om een lening te kunnen aangaan bij Leopold Mozart, vader van, hield Leitgeb mogelijks de schijn op een succesvolle zaak geërfd te hebben. De hoornist leefde op een te grote voet en kon zijn schulden nooit afbetalen.

Tijdens de zomereditie van Atelier Anima staat het hoornkwintet in Es groot van W.A. Mozart op het programma. « Mozarts zonnige hoorn » vindt plaats op 24 en 25 juli in Middelburg (BE) en Antwerpen. Meer info en tickets vind je hier.