Richard Strauss

In dit nieuwe project treedt met Richard Strauss een van de belangrijkste Duitse toondichters uit de post-Wagneriaanse era voor het voetlicht. Strauss was een bijzonder productief componist en een notoire duizendpoot, die ook als uitvoerend musicus en dirigent zijn sporen heeft verdiend. Laverend tussen artistieke overtuiging en de wetten van de muziekmarkt, liet Strauss zich inspireren door de mallemolen van het dagelijkse leven – eindeloos gefascineerd door contrasten, juxtaposities, anachronismen, eclecticisme, parallellen en paradoxen.

Naast opera is vooral het symfonische gedicht Strauss’ visitekaartje gebleken. Met een selectie uit beide repertoires én uit zijn weergaloze Lied-oeuvre – dat meer dan 7 decennia vakmanschap en een intrigerende stilistische evolutie weerspiegelt – wil Anima eer bewijzen aan deze denker-zonder-grenzen, deze heerlijke fantast, die zonder schroom zijn ziel durfde bloot te leggen in muziek van reflectie en diepgang, schoonheid en energie, humor en zelfrelativering.

Meer weten over de componist, de gekozen werken en de uitvoering van Anima? Jos van Immerseel geeft meer tekst en uitleg – en enkele gouden luistertips – in deze minigids!

Deze productie kwam tot stand met de financiële steun van de tax shelter podiumkunsten.