Monteverdi met de Prégardiens

Voortbouwend op een succesvolle eerdere samenwerking, presenteert Anima Eterna Brugge dit seizoen een gloednieuw programma met Christoph en Julian Prégardien – twee van de meest veelzijdige en expressieve tenoren van vandaag. In goed gezelschap is het heerlijk feesten, zeker als een zo bijzondere verjaardag (450!) als die van Claudio Monteverdi kan worden gevierd! De baanbrekende barokcomponist wordt herdacht met een concertprogramma van madrigalen en operafragmenten in een concerttournee die voor oudemuziekpionier Jos van Immerseel én het jarige Anima Eterna Brugge heel bijzonder belooft te worden. De roots van de naam van het orkest liggen immers bij de meester uit Mantua:

1977: het Rubensjaar in Antwerpen opent met een onvergetelijke Monteverdi-productie (Orfeo) in de Vlaamse Opera geleid door Jos van Immerseel. De 18 voorstellingen voor volle zalen zijn een mijlpaal in de geschiedenis van het operahuis.

1987: het gelegenheidsgroepje waarmee van Immerseel geregeld musiceert, wordt een volwaardig ensemble, vernoemd naar zijn stichter-dirigent: “Giuseppe dell’Anima Eterna” werd bedacht door Henri Lenaerts – de coach Italiaans van de Orfeo-productie – en voorgedragen door hoboïst Paul Dombrecht. Omdat ‘Anima Eterna’ ook naar de goesting om muziek te maken en de geestdrift van het samenspelen verwijst, blijkt de naam het ideale motto voor van Immerseels nieuwe avonturen in de ‘oude’ muziek.

 

Herenigd met Monteverdi kijkt Anima uit naar een verjaardag in majeur!