Tax shelter

Het verhaal van Anima Eterna Brugge en Concertgebouw Brugge startte op 20.02.2002 met de inwijding van de gloednieuwe concertzaal. In 2003 werd het orkest er huisartiest. Sindsdien werken de partners voortdurend samen aan nieuwe artistieke en participatieve projecten.

Nu is het tijd voor een nieuwe stap: Anima en Concertgebouw Brugge pionieren met een eerste productie in het kader van de tax shelter podiumkunsten. Met dit nieuwe initiatief wil de federale overheid investeringen in cultuur stimuleren. Voortaan kunnen organisaties als Anima Eterna Brugge bijkomende financiering ophalen bij Belgische vennootschappen, die in ruil daarvoor belastingaftrek genieten. Artes Group investeerde in mei 2017 als eerste via het project Russische Romance.

Terwijl investeerders op een gegarandeerde return van ca. 10% kunnen rekenen, zijn de inkomsten uit de tax shelter voor Anima een must om verder te kunnen bouwen aan zijn succesverhaal. De internationale reputatie van het orkest reikt inmiddels van Mexico over Sydney tot New York en Japan: een wereldwijd netwerk van melomanen dat dankzij de bijkomende financiering van nog meer muziek zal kunnen genieten.

En zo is de tax shelter een tripel-win: een opportuniteit voor de podiumkunstensector, een ruimer aanbod voor het publiek en een mooi rendement voor investeerders.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt:

“Begin dit jaar werd de tax shelter uitgebreid naar de podiumkunsten. Het resultaat van die maatregel krijgen we nu in primeur te zien. Deze nieuwe productie van Anima Eterna Brugge toont aan dat de samenwerking tussen de culturele sector en privé-investeerders tot mooie resultaten kan leiden.”

Katrien Van Eeckhoutte, Algemeen directeur van Concertgebouw Brugge:

“Als Vlaamse Kunstinstelling en cultureel ondernemer wil Concertgebouw Brugge al zijn troeven inzetten om kunstenaars vleugels te geven. We  zijn constant op zoek naar versterkende krachtenbundeling over sectoren heen. Met vernieuwende initiatieven voor bijkomende financiering voor onze artistieke producties willen we nog meer mensen raken, betrekken en helpen ontdekken.”

Ann Truyens, Zakelijk directeur van Anima Eterna Brugge:

“Voor Anima was de tax shelter een stap in het onbekende. Verminderde inkomsten uit subsidies dwongen ons echter om deze nieuwe piste te verkennen. We durfden de sprong uiteindelijk te wagen dankzij de expertise van consultant Jo Lootens (Sherpad). Als Bruggeling met een hart voor Anima heeft hij de cruciale impuls gegeven en met ‘Artes Group’ een eerste bedrijf weten te engageren. CEO Robert Hoornaert volgt Anima al jaren en is vaste gast in het Concertgebouw. En zo vielen alle puzzelstukjes plots mooi in elkaar. Dit is voor ons het begin van een boeiend nieuw hoofdstuk, dat enkel geschreven kon worden dankzij gedreven professionals met een diepgewortelde passie voor muziek. En een gezonde dosis Brugse panache!”

Robert Hoornaert, CEO van Artes Group:

“We zijn blij dat we nu ook tastbare cultuurprojecten zo dicht bij huis kunnen ondersteunen.  Tax shelter heeft geen geheimen voor ons, maar vaak ging het om grote films of series waarbij onze inbreng bijna anoniem was.  Nu heb ik het gevoel dat Artes Group echt het verschil kan maken voor een organisatie als Anima Eterna Brugge”

 

Contactpersoon: Jo Lootens, via jo@animaeterna.be of +32 475 95 52 27.